Fett som hälls ner i avloppet och kommer i kontakt med det kallare vattnet i avloppsledningsnätet stelnar och bildar fettproppar som kan bli hårda som betong. Fettstopp, översvämningar och onödiga kostnader blir resultatet. Men, det är ett problem som är enkelt att undvika. Hjälp oss att minska mängden fett i avloppet – torka ur och samla upp fettet när du har lagat mat.
Torka ur
- Torka ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen med papper när du har lagat mat.
Samla upp
- Samla upp frityrolja när du har friterat.
- Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.
- Häll den kalla oljan i en liten plastflaska. Använd gärna en så kallad fettratt så blir det enkelt att hälla över.
Återvinn eller släng
- Pappret som du har använt för att torka ur fett slänger du i påsen för matavfall eller i soporna.
- Hur du ska göra med uppsamlad matolja skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun du bor. Kolla med din kommun vad som gäller där du bor. Länkar till våra medlemskommuner finns längst ner på sidan.
Hett vatten och diskmedel löser inte problemet
En del tror att lösningen är att hälla ner diskmedel och/eller spola ner hett vatten i köksavloppet efter att man har hällt ner fett där. Det är inget vi rekommenderar. I bästa fall kanske det löser problemet väldigt lokalt, men det är ingen lösning för avloppet i stort – det är bara en flytt av problemet.
Med inspiration från Käppala